A nice story.

*What a nice story to share*
“””
“”

An American man walked into a restaurant in
London…

As soon as he entered, he noticed an
African man sitting in the corner…
So he walked over to the counter, removed his
wallet and shouted,

“Waiter! I am buying food for everyone in this restaurant, except that black
African guy over there!”
So the waiter collected the money from the man
and began serving free food to everyone in the
restaurant, except the African…
However,insteadof becoming upset, the African
simply looked up at the

American and
shouted, “Thank you!”

That infuriated the man.
So once again, the American took out his wallet
and shouted, “Waiter! This time I am buying
bottles of wine and additional food for everyone
in this bar, except for that African sitting in the
corner over there!” So the waiter collected the
money from the man and began serving free
food and wine to
everyone in the bar except the African.

When the waiter finished serving the food and
drinks, once again, instead of becoming angry,
the African simply smiled at the American man
and shouted, “Thank you!”
That made the American man furious. So he
leaned over on the counter and said to the
waiter, “What is wrong with that African man? I
have bought food and drinks for everyone in this
bar except him, but instead of becoming angry,
he just sits there and smiles at me and shouts
‘Thank you.’ Is he
mad???”
The waiter smiled at the American and said, “No,
he is not mad. He is the owner of this
restaurant…

_May your enemies work unknowingly in your favour_

💧💬 Stay away from Anger..It hurts ..Only You!

💧💬 If you are right then there is no need to get
angry,

💧💬 And if you are wrong then you don’t have
any right to get angry.

💧💬 Patience with family is love,

💧💬 Patience with others is respect.

💧💬 Patience with self is confidence and
Patience with GOD is faith.

💧💬 Never Think Hard about thePAST, It brings
Tears…

💧💬 Don’t think more about the FUTURE, It
brings Fear…

💧💬 Live this Moment with a Smile,It brings
Cheer.

💧💬Every test in our life makes us bitter or
better,

💧💬 Every problem comes to make us or break
us,

💧💬 The choice is ours whether we become
victims or victorious.

💧💬 Beautiful things are not always good but
good things are always beautiful

💧💬 Do you know why God created gaps
between fingers?

💧💬 So that someone who is special to you
comes and fills those gaps by holding your hand
forever..

💧💬 Happiness keeps You Sweet..But being
sweet brings happiness.
*_Do Share it with all the Good People In your life including me if am one of them_*..

Dengar bacaan AlQuran.

MENUMPANG DENGAR BACAAN QURAN PUN JADILAH.. .
Saya hadir awal ke masjid pada satu hari jumaat, saya duduk beriktikaf sambil membaca al Quran. Tetiba saya rasa seseorang datang duduk disebelah saya dan merapati kepalanya kpd saya. Saya berhenti membaca dan beralih kpdnya sambil senyum. Seorang lelaki yang lebih tua dari saya, membalas senyum dan berkata, “Tumpang dengar bacaan ustaz. Saya dah tak boleh baca al Quran, mata tidak nampak baris. Ustaz baca kuat sikit. Pandangan matanya penuh mengharap. Pada wajahnya ada nur keimanan.
Saya meneruskan bacaan dengan suara yang sedikit kuat agar dia boleh mendengarnya. Dia tunduk khusyuk mendengar, jarinya menguis-nguis karpet masjid. Beberapa ayat berlalu, saya terperasan dia mengesat air mata, bahkan setitik dua telah jatuh ke karpet masjid. Tangisannya semakin menjadi bila saya terus membaca dan menjadi esakan. Saya berhenti seketika, menyapu belakangnya dan memeluk bahunya ke tubuh saya. Bisiknya, “Ustaz, masa muda dulu, saya jarang baca al Quran, khatam Quran hanya sekali masa bebudak dulu. Bila dah tua begini, baru teringat, tetapi mata pula sudah tidak nampak, jika baca pun banyak yang salah. Mukanya dipekup ke bahu saya.
Saya memujuknya dengan kata pahala yang mendengar adalah ibarat yang membaca juga. Saya mencadangkan dia membaca surah yang dihafalnya walau berulangkali, kerana nabi pun menghafal bukan membaca pada mushaf, nabi bertadarus dgn Jibril. Kata kata ini membuat ia lega dan saya meneruskan bacaan.
Saya nak mengajak anda mengambil iktibar dari hal ini. Bacalah al Quran bila ada kesempatan, bahkan cari kesempatan dan ruang ketika masih muda, mata masih terang, pandangan masih cerah, tubuh masih boleh duduk mengadap al Quran. Ingatlah, semua kita akan tua, Allah akan menarik balik satu demi satu nikmat yang diberi kpd kita bersama tuanya umur, satu darinya ialah mata.
Manfaatkanlah mata untuk melihat kebaikan, membaca al Quran, kalimah Allah ketika masih diberi kesempatan. Ingatlah setiap anggota akan menjadi saksi di akhirat, maka biarlah mata kita bersaksi dia kerap melihat ayat al Quran, lidah bersaksi menuturkan ayat al Quran, jari bersaksi menunjukkan ayat al Quran yang dibaca, telinga bersaksi mendengar ucapan dari mulut.
Rasulullah saw bersabda, “Bacalah al Qur’an, sesungguhnya dia akan datang di hari kiamat sebagai pemberi syafaat bagi yang membacanya” [HR Muslim].
Berapa ramai manusia jika diperhatikan bila berada dlm masjid, tidak membuka al Quran, kekadang ada yang membuka hp tengok wassap dam bermain game (bukan semua). Sebaliknya mereka melangut sana sini, membilang siling, merenung karpet, mata pejam terangguk angguk. Satu dari faktornya ialah tidak tahu baca al Quran dan tiada keinginan untuk membacanya kerana tidak dibiasakan. Seperkara lagi pihak ajk masjid sepatutnya meletakkan rak al Quran di banyak tempat dlm masjid agar mudah dicapai, bukan sekadar diletak dlm almari di saf depan. Mushaf al Quran bukan utk pameran, ia utk dibaca.
Dari Ibnu ‘Abbas ra beliau berkata: Rasulullah saw bersabda, “Sesungguhnya orang yang tidak ada dalam dirinya sesuatu pun dari al Qur’an laksana sebuah rumah yang kosong (runtuh).” (Riwayat Tirmizi, beliau berkata: Hadits ini hasan sahih)
Orang tua itu adalah satu iktibar yang Allah datangkan. Semasa di Masjidil Haram, saya juga biasa didatangi orang sebegini, merapati untuk menumpang mendengar bacaan al Quran setelah diri tidak berupaya. Jika orang tua ini masih berusaha walau hanya untuk mendengar al Quran, tanyalah diri kita, kita ditahap mana?
Wallahu a’lam
Ustaz Abd Rashid

Consultant

Sharing…

CONSULTANT BANK MALAYSIA DEDAH RAHSIA KEKAYAAN

Berikut dikongsikan kisah benar bagaimana seorang lelaki boleh menjadi kaya dengan hanya membuka Car Wash. Apakah rahsianya?

Kisah benar 12/8/2014

Lebih kurang jam 12.30 tengahari aku singgah di Car Wash area Pekan Balakong. Berhentikan kereta, matikan enjin dan serahkan kunci kereta kepada budak cuci kereta. Nepal ke, Myanmar ke aku tak pasti. Terlihat kereta parking sebelah kereta aku Chevrolet Camaro (Transformers) yang dalam kiraan harga bagi aku yang perminat supercar ini dalam harga RM400k pada permulaannya.

Aku melangkah masuk ke bilik menunggu kaca. Pada perkiraan aku lebih baik duduk menunggu di dalam aircond, memandangkan cuaca agak panas. Aku duduk dan memandang ke belakang dan menegur brother yang kebetulan sedang membaca. Aku agak buku-buku bermotivasi tinggi di tangannya.

Aku pun bertanya,

“Kereta bos ke tu?”

Smart giler! Dia hanya menganguk sambil tersenyum…

“Dari mana bos?”

Dari Tun Hussien Onn katanya. Bisnes ke?

Consultant jawabnya.

Oooh…

“Consultant untuk pinjaman perniagaan dan penasihat kepada bank-bank di Malaysia.

“Waww”!!!
Mesti best jawab hati aku.

“Saya dah 30 tahun dalam bidang ini,” katanya.

Aku tanya dia, “Macam mana ye jika saya mahu mengembangkan perniagaan yang ada kepada lebih besar dengan modal yang tak seberapa ada?”

Dia tersenyum dan katanya,

“Saya nasihatkan guna apa yang kita ada tanpa membuat sebarang pinjaman bank. Apa yang ada, besarkan modal. Saya bermula dari kecil. Mula ada RM10k, kemudian RM20k, RM60k, RM80k, kemudian kepada RM100k, RM200k, RM400k dan RM800k. Cuba guna sumber yang ada untuk kegunaan perniagaan. Paling seronok jika dapat RM1 juta yang pertama. Selepas itu untuk mendapat RM1 juta yang ke-2 terlalu mudah dan pantas,” katanya.

Aku terdiam..

“Ramai orang susah datang berjumpa saya, mereka bertanya apa rahsia saya? Saya akan berkata,

“Allah jadikan dunia ini untuk kita, kita dikurniakan akal, gunakan sebaik mungkin. Jujur dan jangan menipu. Ramai yang tak yakin janji Allah sedangkan dia suruh berdoa, mintalah apa sahaja dan “pasti” akan ditunaikan.

“Yang paling utama, kita kena bersihkan seluruhnya. Solat 5 waktu, duha jangan tinggal, bangun tahajud malam. Minta sungguh-sungguh. Pekerja saya, bila azan bergema, saya arahkan tinggalkan kerja ‘sekarang’. Tiada nilai 1 sen pun jika buat kerja waktu tu! Allah panggil kita menghadap dia. Tapi kadang kala kita cakap,

“Tunggu jap aku nak siapkan lagi 1 lagi!”

Allah itu pencipta alam semesta. Kita boleh cakap pula pada dia macam tu?,”

Dammm !!!
Tersentap aku..

Katanya lagi,

“Ramai yang datang minta kerja. Soalan pertama saya tanya, “Awak solat tak 5 waktu?”

Jika ada master, degree , diploma atau bapak gajah sijil pun, jika tak solat saya tak akan terima. Ada yang datang nak suruh support buat pinjaman RM100k, RM1 juta, RM50 juta atau RM500 juta saya boleh tolong. Bagi kertas kerja pada saya, saya selidik dan sain serta recommend pada bank dan bank akan luluskan. Tetapi soalan pertama saya tanya dulu,

“Awak solat tak 5 waktu? Jika tidak, awak balik saja,” katanya.

Ada yang berkata, “Abang tu bawa ‘Transformers’ pergi masjid. Jika saya, bawa Kancil je.” Katanya,

“Kereta itu milik Allah. Dia bagi pinjam je tu. Apa salahya saya bawak dia pergi menghadap Allah? Hati niat kena betul, jangan niat nak menunjuk-nunjuk. Niatkan nak cepat menghadap Allah, nak memotivasikan orang lain supaya lebih rajin berusaha. Kereta itu saya beli hampir RM700k import.

“Di atas jalan raya Malaysia cuma ada 2 biji je orang pakai. Saya bukan tak mahu Ferrari atau Lamborgini. Sebab ekzos dia bising. Kereta Chevrolet Mustang ini lagi laju dari Ferrari atau Lamborgini. Kereta ini 6.2CC. Ferrari dan Lamborgini baru 4.8CC. 10% dari pendapatan saya tetap untuk anak yatim, fakir miskin. Niat apa yang kita ada untuk manfaat pada orang lain. Kereta itu cuma besi yang diisi enjin, dituang minyak. Start dan berjalanlah dia. Jika kita ukur panjangnya pun dah tak muat masuk kubur.

Satu lagi pesan saya. “Berkawan”, kita yang perlu pilih. Pilih orang yang boleh membawa kita kepada kebaikan di dunia dan yang paling utama, Akhirat.

Dunia ini pinjaman. Carilah pinjaman yang terbaik disini. Untuk kekayaan sebenar di sana.

Waah !!! hebat giler bila berjumpa somebody.

InsyaAllah, kata-katanya dan pengalaman beliau sangat-sangat membantu.

Sampaikan…
Sllu kita akn tya apa rahsia utk kaya…tp kita lupa utk jg hubungan dgn Yang Maha Kaya…

Peringat utk diri sdri n kwn2 yg bakal kaya.
Saya mohon kepada gadis-gadis dan juga para abang-abang baca post ni sampai habis. Saat memandang kain sempit mu, seluar ketat mu, baju sendat mu, tudung singkat mu, solat dan ibadahmu. Aku ingin sekali menegurmu. Namun. Sering saja terkaku. Rasa tak mampu. Kerana merasa diri bukanlah insan yang terbaik untuk menegur. Jauh di sudut hati terasa bimbang. Aku bimbang di akhirat kelak. Kau akan mempersoalkan aku. “Kau sahabat aku. Kenapa kau tak tegur aku dulu ? Kau memang sengaja nak aku ke neraka kan ? Kau sengaja nak bahagia masuk syurga sendirian kan ? Aku kurang ilmu agama. Tapi kau tinggi ilmu agama. Mana ajaran agama kau tu ? Kenapa kau tak guna untuk bantu aku ? Kau tunggulah di akhirat kelak. Aku akan tarik kau masuk neraka sebab kau tak tegur aku.” AllahuAkhbar. Sahabat. Begini lah cara aku menegur mu. Dengan post kecil ini. Hari ini. Sekurang – kurangnya. Bila aku di soal Nya di akhirat nanti. Tentang apa yang aku lakukan untuk sahabatku. Aku boleh jawab bahawa. “Aku telah menegur mereka. Dengan post kecil ku ini. Dan dengan selemah-lemah iman ku. Iaitu mendoakan mereka dari jauh.”Aamiin.
♦ KITA SAHABAT KERANA ALLAH S.W.T. ♦ SENTAP ? Tandanya ada iman. Sbb tu la aku tegur then bash aku. Now perbaiki diri sendiri ☺
Nti akhirat jgn jumpa aku tuntut bagai sbb tak tegur…
😁😁😁

– Dari group Usahawan Dunia dan Akhirat